Još jedna WordPress stranica

BKC

18. jula 1831. desila se bitka na Kosovu izmedju Bošnjaka i Osmanlijske vojske

PODJELI
, / 669
18. jula 1831. desila se bitka na Kosovu izmedju Bošnjaka i Osmanlijske vojske

Na današnji dan 18. jula 1831. desila se bitka na Kosovu izmedju Bošnjaka i Osmanlijske vojske.
To je bila velika pobjeda pokreta za autonomiju Bosne pod vodjstvom Husein-kapetana Gradaščevića, poznatog kao Zmaj od Bosne.

Nakon završetka Rusko-Turskog rata i potpisivanjem Mirovnog ugovora u Jedrenama 14. septembra 1829. godine, Osmanlijsko carstvo je moralo dati autonomiju Srbiji. Činom koji je uvrijedio Bošnjake i izazvao brojne proteste, jer je Srbiji uz autonomiju dato i šest oblasti (bosanski: nahija) koji su tradicionalno pripadali Bosni. Usljed ove konfiskacije historijski bosanskih područja se rodio pokret za autonomiju.

Obračun sa visokim vezirom Mehmed Rašid-pašom se dogodio, dakle, 18. jula 1831. u blizini Štimlja na Kosovu. Iako su sukobljene vojske bile otprilike iste veličine, trupe velikog vezira su bile nadmoćnije u naoružanju. Gradaščević je poslao dio svoje vojske pod komandom Ali-bega Fidahića unaprijed da presretnu snage Rašid-paše. Nakon manjeg okršaja Fidahić je iscenirao lažno povlačenje. Misleći da je pobjeda nadohvat ruke veliki vezir je nepromišljeno poslao konjicu i artiljeriju u šumovit teren. Gradaščević je smjesta iskoristio ovu taktičku grešku i izvršio kažnjavajući protunapad s glavninom svojih snaga, skoro sasvim uništavajući osmanlijske snage. Rašid-paša je tu bio ranjen i jedva izvukao živu glavu.

Nakon tvrdnji velikog vezira da će sultan ispuniti sve zahtjeve Bošnjaka ukoliko se pobunjenička vojska povuče nazad u Bosnu, Gradaščević i njegove snage su se vratili kući.
No, to je bila velika prevara!

Hamdija Kreševljaković: Zmaj od Bosne

Husein-kapetan Gradaščević