Još jedna WordPress stranica

BKC

Europarlamentarac Selimović: Podjela BiH po etničkim principima nema podršku u Evropskom parlamentu

PODJELI
, / 904
Europarlamentarac Selimović: Podjela BiH po etničkim principima nema podršku u Evropskom parlamentu

Europarlamentarac Selimović: Podjela BiH po etničkim principima nema podršku u Evropskom parlamentu

Kako god da je zamišljen federalizam u Bosni i Hercegovini, od njega neće biti ništa, kaže za novinsku agenciju Patria zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović, nakon što je Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta u utorak poslije podne izglasao prijedlog Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine, a u Rezoluciji se traži da se promjene nužne za stvaranje funkcionalne države provedu uz poštivanje načela decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana u zemlji, a na jednom mjestu u Rezoluciji se spominje i načelo federalizma.

Usvojena Rezolucija sada će se naći i na sjednici Evropskog parlamenta, planirana za mjesec februar ili mart.

Na pitanje novinara Patrije da li princip federalizma koji je na spomut u Rezoluciji znače i nove etničke podjele u Bosni i Hercegovini, odnosno stvaranje trećeg entiteta, Selimović kaže da „ideja novih etničkih podjela u BiH nema podršku u Evropskom parlamentu“.

Federalizacija u bosanskom slučaju znači neka etnička podjela ili etnička federalizacija… Ali, bez obzira na šta se misli pod ovim pojmom, ona ne može dobiti podršku u Evropskom parlamentu. Mi smo to sve izbacili iz Deklaracije – kaže Selimović.

Kada smo jučer glasali u Komitetu za vanjske poslove, takvi amandmani nisu imali nikakve podrške. Tek na jednom mjestu se spominje federalizacija, ali u nekim vrlo opštim terminima. Amandmani kojim se tražila federalizacija BiH, dakle, kao mogući model ustroja Bosne i Hercegovine u budućnosti, nisu dobili nikakvu podršku – dodaje Selimović.

On objašnjava da čak i nakon što bude usvojena u Evropskom parlamentu, Rezoluciju treba posmatrati samo kao prijedlog kojim putem Bosna i Hercegovina treba da ide. Bez domaćih vlasti nije moguće raditi bilo kakve promjene u BiH.

Evropska zajednica traži reforme, ako BiH želi da se priključi Evropskoj uniji, ali Evropska zajednica nikada neće nametati rješenja – kaže Selimović za Patriju.

Na pitanje koliko BiH ima prijatelja u Evropskom parlamentu, Selimović kaže da BiH ima mnogo prijatelja.

Imamo jednu grupu koja se zove prijatelji Bosne i Hercegovine, koju ja vodim i koja broji oko 30 članova Parlamenta. Ti ljudi rade mnogo na pomoći Bosni i Hercegovini. Oni su radili i na ovoj rezoluciji – kaže Selimović.

Da li su u toj grupi i hrvatski europarlamentarci i kakav je njihov stav prema BiH?

Da, i oni su u toj grupi, ali samo da se razumijemo, što se tiče parlamentaraca iz Hrvatske, njima je važna ta priča oko federalizacije, u stvarnosti stvaranja trećeg entiteta itd., ali to nema nikakvu ozbiljniju podršku u Parlamentu. Međutim, što se tiče ostalih stvari, hrvatski parlamentarci rade na pomoći Bosni i Hercegovini, pomažu zemlju, oni su prijatelji Bosne i Hercegovine u drugim stvarima – kaže Selimović.

NAP.BA