Bosanski Kulturni Centar Visoki

BKC

Zlata Bartl rođena je 20.02.1920.

PODJELI
, / 711
Zlata Bartl rođena je 20.02.1920.

Zlata Bartl (20. veljače 1920. –  30. srpnja 2008.)

Na današnji dan rođena Zlata Bartl, Travničanka koja je tvorac jednog od najuspješnijih proizvoda iz ovog dijela Europe – Vegete

 

Zlata Bartl rođena je 20. veljače 1920. godine u Docu kraj Travnika u BiH.

 

Odrasla je u Sarajevu u obitelji iz imućnijeg građanskog sloja. Poslije velike mature odlazi na studij u Zagreb, gdje na prirodoslovnom fakultetu diplomira kemiju, fiziku, matematiku i minerologiju. Poslije diplome vraća se u Sarajevo, gdje predaje u gimnaziji.

Nakon Drugog svjetskog rata čak je bila jedno vrijeme i u zatvoru. Naime, izrečena joj je kazna od 8 godina zatvora, jer je učenice vodila na izlet u Rim. Nakon što je u zatvoru oboljela od tuberkuloze kralježnice, od posljedica te bolesti će patiti čitav ostatak života, biva 1946. godine, nakon 15 mjeseci zatvora, uvjetno otpuštena iz kaznionice u Zenici.

Godine 1955. odlazi u Koprivnicu i tu počinje njen znanstveni rad. Bila je još kao dijete zaljubljenica u kemiju. U Podravkinom laboratoriju nastavlja sa svojim radom, a na njezinu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih juha, a 1959. i proizvodnja “Vegete”.

Slaboga zdravlja, ali zdravog duha, ona je uspjela oko sebe okupiti ljude koji su nošeni njenim “elan vital” Vegetu uspjeli probiti na svjetsko tržište i Podravku pretvoriti u svjetski koncern. Zahvaljujući Zlati proizvod Vegeta je izrastao u jedan od najpoznatijih, najuspješnijih i najprepoznatljivijih proizvoda sa ovih prostora. U pravom smislu te riječi, Zlata je izgradila brend i jedan od simbola prehrambene industrije susjedne Hrvatske. Uostalom, Vegeta je najuspješniji hrvatski izvozni proizvod svih vremena.

Profesorica Bartl dobitnica je mnogih priznanja, od kojih izdvajamo:
– nagradu Srebrno srce Podravke 1972. godine,
– nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine,
– spomenicu Podravke za životno djelo 1987. godine,
– nagradu za životno djelo za višegodišnji rad i izuzetna dostignuća grada Koprivnice,
– 1997. godine primila je Povelju povodom 50. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture za dugogodišnji i izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture,
– odlikovana je visokim odličjem predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle,
– 1998. godine primila je Zlatnu kunu za životno djelo Hrvatske gospodarske komore,
– dana 2. studenog 2006. postala je počasna građanka grada Koprivnice.

Preminula je 30. srpnja 2008. godine u koprivničkoj bolnici nakon duge i teške bolesti. Danas je poznata pod nadimkom “teta Vegeta”.