Bosanski Kulturni Centar Visoki

BKC

Ratko Mladić, ratni zločinac rođen je 12.03.1943.

PODJELI
, / 1063
Ratko Mladić, ratni zločinac rođen je 12.03.1943.

Rođen je 12. marta 1943. u selu Bozinovci kod Kalinovika u jugoistočnoj Bosni. Otac Neđo bio je partizan, ubile su ga ustaše 1945, u jurišu na rodnu kuću Ante Pavelića, u selu Sunj. On ni danas ne zna gdje mu je grob. “Moj sin je prvi posle mnogo generacija koji zna svog oca. Majka Stana tokom proslog rata, u , 80. organizovala je Srpkinje da pletu čarape sinovima i muževima. Brat mu je bio na frontu… Od otprilike 14. jula 1992. zapovjednik je vojske administracije bosanskih Srba.

Djetinstvo
Prvo je želio da bude učitelj. U 11.g. promijenio je mišljenje zbog grubog postupka učitelja, i htio da bude hirurg – postao vojnik.

Nacionalnost
U popisu 1960. – Jugosloven.

Obrazovanje
Završio je Vojno-industrijsku školu u Zemunu “Teleoptiku”, Vojnu akademiju KOV, Komandno-štabnu akademiju (s ocjenom 9,57 prvi u klasi).

Oficirsku karijeru počeo je u Skoplju 1965, gdje je bio komandir automatičarskog voda u puku. Bio je najmlađi u jedinici kojom je komandovao. Započeo je kao potporučnik, prošao sve komande dužnosti, zaključno s dužnosću komandanta brigade. Godine 1989. imenovan je za načelnika Odjeljenja za nastavu tadašnje Treće vojne oblasti u Skoplju. To je bio do 1991. juna, kad je postao jedan od pomočnika komandanta Prištinskog korpusa. Ubrzo, naređeno mu je da ide u Knin, na položaj niži od onog u Prištini. “Razumem!”, rekao je, i latio se posla.

Maja 1992. iz JNA prebačen je u novoformirane srpske snage u BiH. “Moj karakter je ofanzivan, a to je prihvatljivo za vrhovnu komandu RS”, naznačio je, a narod ga je poistovijetio s Karadžićem. Da nisu isti, vidjelo se kad je Mladić 1991, na upozorenje da će SAD i EU bombardovati srpske položaje, uzvratio: “Onda ću ja bombardovati London”, a političar Karadžić se ogradio: “On je budala, to je idiotska i neodgovorna izjava!”

Komandovao je: “Napred”, nikad “Povlaci se”. Suprotstavio se Vens-Ovenovom planu 1993, i svjetski moćnici su definitivno ukapirali da je “tvrd orah”. Knin, Igman, Gorazde i – Haškom tribunalu najinteresantnija Srebrenica, dio su ratišta gde je ‘vojnik Mladić pokazao vještinu’. Zbog Srebrenice je proglašen za ratnog zločinca.

Zanimljivosti
Vojevanje mu nije istupilo urođeni pjesnički dar. I sam je postao stih nekog borca:

“Ej, Republiko Srpska, ti se ponosi, kad svijet danas znade ko si. Ponosi se, Srpstvo svekoliko, kad iz tebe vitez je izniko. Što mu ravnog međ Srbima nije, simbol što je zadnje decenije. Zloglasnoga 20. vijeka, kad se brani Srpstva kolijevka. Kad se brani gora Romanija od ustaškog noža i balija. Kad cilj biješe svakoga Srbina da ih voda ne dijeli Drina. Simbol posta borbe za slobodu cijelome srpskome narodu. To je vitez od Kalinovika.

Ej, Ratko Mladić, prva srpska dika…”

Ozenjen Bosom, imaju Darka.

camo.ch